Edgar Leijs

Edgar Leijs
Edgar Leijs

Edgar Leijs, 46 jaar, Spaarndam

loper

2 x Roparun

Volgens mij is het ergens begin 2007 dat ik op de Jordaanse Elandsgracht voor Smit-Cruyff, de sportspeciaalzaak opgericht door de broer van Johan Cruijf en iemand met de achternaam Smit, een peuk uittrap voordat ik binnenloop om mijn eerste hardloopschoenen aan te schaffen.

Ik wilde helemaal niet lopen. Ik vond dat het moest. Destijds ‘wachtte’ ik thuis als zelfstandige — om de hoek van de Elandsgracht ergens 3 hoog achter, voornamelijk zittend, 15 kilo te zwaar, een pakje sigaretten per dag rokend — op werk. Werk kwam niet vanzelf. Daar moest je toch iets voor doen. Ik was passief. Ongelukkig met mezelf.

Misschien liep ik maandelijks 1 kilometer en voor de rest van de tijd zat ik. En at ik. En rookte ik. De jaren daarna leken op een herhaling van voorgaande. Toch liep ik ongemerkt elk jaar steeds iets meer. Alhoewel zeer onregelmatig.

Pas zo rond 2016 ben ik serieuzer gaan hardlopen, toen ik was gestopt met roken en ik voor de 3e keer werd geopereerd aan mijn lies.

De zoektocht naar waarom ik hardloop was en is een zoektocht naar balans. Een sportieve en therapeutische zoektocht naar mezelf. Hardlopen heeft me laten zien wat ik met wilskracht kan bereiken.

Deze wilskracht wil ik inzetten voor mensen die kanker hebben, maar uitbehandeld zijn. Ik krijg misschien kanker, of jij… Daarom loop ik met teamStoer in 2021 voor de 3e keer de Roparun. Een onvergetelijke emotionele rollercoaster waarin vreemden vrienden familie worden. Een sportieve uitdaging om aandacht en geld te vragen. Om leven toe te voegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.

Scan voor een donatie aan Edgar.